Tips

OUDE BEHANGLAGEN EERST VERWIJDEREN
Je kunt een behangafweekmiddel gebruiken dat je oplost in warm water. Smeer het afweekmiddel op het behang en laat het goed inweken. U kunt nu probleemloos het oude behang verwijderen met een plamuurmes. Eventueel herhaalt u de behandeling nog eens wanneer het er niet in een keer af gaat. Ook zijn afstoommachines te huur bij doe-het-zelf-zaken.

GLADDE MUREN
Voordat je gaat behangen: verwijder oude behang- en lijmresten, haal overbodige spijkers en haakjes uit de muur en dicht gaten en scheuren met vulmiddel. Schuur oneffenheden weg met schuurpapier (wat u om een schuurblokje vouwt). Kortom: zorg voor gladde muren.

VOORKOM BLAZEN
Om blazen te voorkomen moet U er voor zorgen dat de kamertemperatuur minstens een dag op voorhand 18 of meer graden is en dat ramen en deuren tijdens en na het behangen dicht blijven.

VERWIJDEREN VAN BLAZEN
Indien er blazen ontstaan nadat de behangbaan geplakt is, kunt u deze na droging het beste verwijderen door met een vlijmscherp hobbymes een insnijding te maken, de opening te voorzien van lijm om vervolgens na een paar minuten het behang weer voorzichtig aan te drukken.

RECHT BEHANGEN
Begin in de minst opvallende hoek en gebruik een schietlood om de panden zo recht mogelijk te hangen.

ZUIGENDE ONDERGROND Bij sterk zuigende ondergronden, zoals nieuwe gipsplaten, is het raadzaam deze voor te strijken met verdunde behanglijm of een geschikt voorstrijkmiddel.

BEHANGNADEN
Wees voorzichtig met behangnadenrollers, omdat deze bij stevig rollen een blijvend zichtbare profielafdruk kunnen achterlaten.

NEEM PAPIERBEHANG
Het behangen van de muur verdient de voorkeur boven pleisteren omdat het minder materiaal vergt. Papierbehang is gemaakt uit vernieuwbare grondstoffen, vinyl behang daarentegen bevat kunststoffen zoals PVC. De beste keus is daarom papierbehang.

BEHANGEN ZONDER TAFEL? Tegenwoordig is er zgn. snelbehang, ook wel vliesbehang genoemd. Hierbij is het mogelijk om de muur eerst in te smeren met het plaksel, waarna het behang zo tegen de muur geplakt kan worden. Dit werkt veel eenvoudiger. En u heeft geen behangtafel nodig. Het insmeren van het behang op de behangtafel geeft altijd een boel geknoei. Binnen de kortste keren zit het plaksel overal. Een ander voordeel van dit vliesbehang is dat het makkelijk weer van de muur af te trekken is. Dus zonder stoomapparaat.”

VERSPRINGENDE TEKENINGEN Indien U rollen met een verspringende tekening wilt behangen (dit staat vermeld op de rollen), gebruik dan steeds twee rollen om het snijverlies tot het minimum te beperken.

ALLES DEZELFDE KLEUR?
Controleer bij aankoop of al uw rollen hetzelfde kleurbad hebben en controleer deze op fouten vooraleer te behangen.

ROLLER OF BORSTEL?
Kunststof behang kan met een behangroller worden aangedrukt. Papierbehang met een behangborstel.

WAARMEE AFTEKENEN?
Gebruik geen stift, stylo enz. omdat de inkt na het behangen zichtbaar wordt.

BEHANGLIJM Gebruik de lijm volgens de op de verpakking vermelde voorschriften en houdt rekening met de voorgeschreven inweektijd. Voor zeer zwaar behang moet er 10% textiellijm bijgevoegd worden.

WAT VOOR BEHANG? Op oneffen muren raden we U aan reliëfpapier te gebruiken.

OM EEN STOPCONTACT HEEN BEHANGEN
Schakel de stroom uit; verwijder het stopcontact & zoek voorzichtig – nadat de baan erop zit – het midden van de schakelaar. Knip daar een stervormig gat in het behang, vouw de hoeken naar buiten en knip deze af. Plaats het kastje terug en sluit de stroom pas aan als de schakelaar goed droog is.

MAAK GOEDE BANEN
Meet de hoogte van de muur. Knip 6 cm meer af (iets meer bij schuine plafonds of ongelijke vloeren). Nummer de banen bij een dessin in verband met het patroon.

HOEVEEL ZIT ER OP EEN BEHANGROL?
De meeste behangsoorten zitten op een rol van 53 cm breed en ± 10 meter lang. Daarom wordt bij alle berekeningen daarvan uitgegaan.

WAAROM SCHONE MUREN? Door de werking van het water en de lijm kan het oude vuil worden opgelost en in het nieuwe behang trekken. Met name nicotine-aanslag is berucht door de bruingele vlekken die het in uw nieuwe behang kan veroorzaken.

Vloer ontkraken Als een vloer kraakt komt dit meestal doordat er speling is tussen de vloerdelen. Zoek uit waar het gekraak vandaan komt. Strooi op die plek grafiet- of talkpoeder. Als de vloer hierna nog steeds kraakt is het een kwestie van de vloerdelen stevig vastschroeven op de vloerbalk.

Dakrenovatie
Verwijder grint en luchtblazen, veeg het dak goed schoon en voorzie het van een grondlaag. Na droging van de grondlaag kunt u een brandrol aanbrengen over de bestaande dakbedekking. Let op een goede afdichting tussen de naden en de aansluiting van de trimrand.

Gewichtige tip
Bevestig, vanwege het grote gewicht van boeken, niet te veel boekenplanken aan een houten tussenwand.

Tuingif
Op welke manier brengen Nederlanders het meeste gif in hun tuin? Via hun geïmpregneerde schuttingen en speeltoestellen. Jaarlijks wordt daar vijf miljoen kilo zware metalen in gestopt die er met de regen langzaam weer uitsijpelen. De productie van geïmpregneerd hout is onlangs verboden, maar dit verbod stuit op een veto van de Europese commissie.

Geld verdienen?
Oud metaal kan goed gerecycled worden, en levert geld op. Lever zink en lood in bij de oudmetaal handel.

Milieuvriendelijke vloerbedekking
Uit het oogpunt van hygiëne en allergiegevoeligheid is een harde vloerbedekking te prefereren. In dit geval geeft linoleum de minste milieubelasting. Linoleum bestaat uit vernieuwbare grondstoffen zoals kurk, lijnolie en jute. Vinyl vloerbedekking bevat kunststoffen zoals PVC en scoort minder goed. Een andere mogelijkheid is een houten of laminaat vloer.

Keukengeisers en douchekoppen
Bij het gebruik van een keukengeiser heeft een waterbesparende douchekop geen effect op het water- en energieverbruik. Een keukengeiser geeft zo weinig water dat de douchekop hiervan niets meer zal tegenhouden. Sommige types waterbesparende douchekoppen geven wel een comfortverbetering, omdat de waterbesparende douchekop de druppels beter verdeelt.

Houten schutting
Plaats houten palen in een stalen paalhouder en plaats deze direct in de grond. laat een houten schutting pas op 30 centimeter boven de grond beginnen. Gebruik voor het onderste deel liever beton.

Rookmelders
Wanneer u toch uw huis isoleert, kunt u meteen rookmelders aanbrengen. Bij voorkeur minimaal een op iedere verdieping. Er bestaan apparaatjes waarin tevens een koolmonoxidemelder zit.

Bad of douche?
Een bad kost meer water dan een douche. Gemiddeld staan mensen 8 minuten onder de douche. Met een normale douchekop kost dat 80 liter water, met een waterbesparende kop 44 liter. Een warm bad kost 120 liter. Hoe kleiner het bad, hoe minder water en energie wordt gebruikt. Mensen die graag lang in bad liggen, kunnen overwegen om het bad te isoleren, zodat het water langer warm blijft. Het bad kan bijvoorbeeld worden geïsoleerd met glaswol, steenwol of thermoskussens. Ook koelt een kunststofbad minder snel af dan een geëmailleerd, metalen bad.

Plaatsbepaling vijver
Kies een plaats waarbij de vijver niet de hele dag in de zon komt te liggen en niet te dicht bij bomen wordt geplaatst, omdat de wortels dan schade aan de vijver kunnen veroorzaken. Maak een schets van de vorm van de vijver die u wenst en bepaal de afmeting. De vijver moet minimaal 80 cm en maximaal 100 cm diep zijn.

Wat voor ventilator in de badkamer?
Het mooiste is een ventilator die automatisch inschakelt met het licht, een instelbare nalooptijd heeft en ook inschakelt bij een bepaalde vochtheidsgraad. Deze ventilatoren zijn iets prijziger maar zeker de moeite waard.

Stroomstootje gehad?
Voor elke klus aan electriciteit geldt: zet de stroom af! En plak een briefje op de stoppenkast dat niemand eraan mag komen. Ongelukjes doordat huisgenoten ‘even’ de stroom erop zetten komen vaak voor. Ook als u de stroom eraf heeft gezet eerst controleren voor u begint. Nog beter: draai de meterkast op slot of schroef de stop eruit.

ZUIGENDE ONDERGROND
Ga met een blokkwast met één streek water over de ondergrond. Is het vocht binnen ca. 2 minuten verdwenen dan is het een sterk zuigende ondergrond die u moet voorbehandelen. Is het vocht binnen 5 minuten weg, dan is het een normaal zuigende ondergrond en hoeft u niet voor te behandelen.

TERPENTINE TWEE KEER GEBRUIKEN
Na het schoonmaken van de verfkwasten de vuile terpentine in een fles doen. Doe de fles niet voller dan drie kwart en laat het enkel weken staan. De ‘schone’ terpentine die dan overblijft, kan weer gebruikt worden om gebruikte verfkwasten schoon te maken (deze terpentine is niet geschikt voor het verdunnen van verf).

PIZZASNIJDER VOOR DE VERF
Soms heb je wel eens dat de opgedroogde verf twee houtdelen aan elkaar plakt. Met een mesje lossnijden is dan een mogelijkheid, maar dan loop je het risico het hout te beschadigen. Een pizzasnijder, zo’n wieltje dat ronddraait, is dan een goede oplossing. Ze zijn te koop in de supermarkt.

SCHONE KWASTSTEEL
Wil je de steel van de verfkwast schoonhouden? Plak dan met papierplakband een hoekje van het verfblik af. Daar kun je de steel laten rusten zonder dat er verf aankomt.

RAUWE UI
Smeer voor het schilderen het raam in met een rauw ui, zo kan men makkelijker geknoeide verf verwijderen.

WELKE TIJD KUN JE SCHILDEREN Schilder niet te vroeg of te laat op de dag wacht bijvoorbeeld tot het condensvocht van autoruiten is verdwenen.

AFKRABBEN
Gebruik voor het verwijderen van oude verflagen een verfkrabber en föhn (bij afbranden met een vlam ontstaan giftige ontledingsproducten).

VERF EN MILIEU
Omdat verf schadelijk is voor gezondheid en milieu, moeten de vloeibare restanten als klein chemisch afval (KCA) worden weggedaan.

PLAFOND EN WAND SCHILDEREN Als je een plafond of wand gaat schilderen begin dan aan die kant waar het licht binnenvalt. Zo hou je zicht op het werk, zeker als je een tweede laag aanbrengt.

VERF EN GEZONDHEID Ouderwetse verf die naar oplosmiddelen ruikt, is slecht voor de gezondheid. Beroepsschilders mogen er binnenshuis niet meer mee werken. De effecten op het milieu vallen daarentegen mee. Vluchtige organische stoffen – verdampt oplosmiddel – zijn geen broeikasgas. Ze reageren wel met ozon. Dat draagt bij aan smogvorming en een héél klein beetje aan het broeikaseffect. Verf op waterbasis is niet milieuvriendelijk meer wanneer de kwasten onder de kraan worden uitgespoeld. Alweer zo’n reboundeffect.

VERVEN ONDERBREKEN
Ook als u halverwege een verfklus moet stoppen is het handig om de kwast niet schoon te maken maar om de kwast of roller luchtdicht (in een plastic zak) te verpakken en op een koele plaats te bewaren.

VERF ZONDER VELLEN
Neem een leeg blik of pot, doe een panty over het blik en giet de verf mét het vel door de panty. De verf is nu velvrij en er zitten daardoor geen velrestjesklontjes in uw schilderwerk.

HOUD VERFLAGEN LANGER INTACT
Verf gaat langer mee als u de verflaag jaarlijks met wat water afneemt, controleert op beschadigingen en die bijwerkt. Dit verlengt de levensduur van de verflaag en bespaart verf, verfafval èn tijd.

PLANKEN SCHILDEREN Een handige manier om planken in één keer te schilderen inclusief de kopse kanten. Met spijkertjes in de kopse kanten zet je de plank schuin tegen de muur zonder dat hij de grond of de muur raakt. Ook de achterkant kun je makkelijk schilderen door de plank aan de spijkers om te draaien.

SCHONE KWASTEN Maak kwasten niet schoon, maar bewaar ze in een kwastenpot met rauwe lijnolie. Dat is goed voor de kwasten en beter voor het milieu.

MILIEUVRIENDELIJK ONTVETTEN
Ontvet voor het schilderen met soda of St. Marc. Dat is minder schadelijk dan ammonia. St. Marc kunt u bij de drogist krijgen.

ZINKEN DAKGOOT SCHILDEREN
Zink is een moeilijke ondergrond om te schilderen. Onder invloed van vocht en milieu ontstaat er op het zink een laag welke de kwaliteit van verflagen nadelig beïnvloed. Hier zijn geen passende producten voor.

GOEDE VOORBEREIDING SCHEELT TIJD
De voorbereiding neemt 80% van de tijd in beslag. Neem de tijd voor het afkrabben, ontvetten, schuren, plamuren en weer schuren want anders kost het u een heleboel dure verf en kunt u weer opnieuw beginnen. Het eigenlijke schilderen is het leukste, maar neemt dus maar een fractie van de tijd in.

ZONDER VEL
Wanneer u met een plastic zakje om uw hand, een vuist in de verf steekt en de randen van het zakje om de rand van het blik vouwt, komt er nauwelijks zuurstof bij de verf. Zo bewaart u de verf zonder dat er een vel ontstaat.

VERFBAK SCHOON Schuif een pedaalemmerzak over uw verfbak en doe dan de verf er pas in. Na gebruik trekt u de zak binnenstebuiten en de bak is als nieuw.

ONBEHANDELD HOUT Rond hoeken af voordat u gaat verven. De verf houdt dan beter.

CONTROLEER HECHTING VERF
Snijd in de verflaag met een scherp mes een zgn. andreaskruis. Plak hierover cello tape en druk dit met uw nagel goed vast. Verwijder vervolgens met een ruk het tape. Bij een goede hechting zal er geen verf met de tape meekomen.

SCHILDEREN VAN KUNSTSTOF REGENPIJP
De ondergrond ontvetten, schuren en opnieuw ontvetten. Daarna grondverf voor kunststof aanbrengen en afwerken met hoog- of zijdeglans of met outdoor buitenlak.

AFVALCONTAINTER SCHILDEREN
Sommige kunststoffen zijn qua samenstelling zodanig dat verflagen hierop niet hechten. Deze containers zijn gemaakt van een type kunststof welke niet overschilderbaar is. Ook speciale kunststof hechtprimers bieden hiervoor geen oplossing.

Banner Schildertgroen Jeroen Grit

Vragen?