Verftips
Verftips
ZUIGENDE ONDERGROND
Ga met een blokkwast met één streek water over de ondergrond. Is het vocht binnen ca. 2 minuten verdwenen dan is het een sterk zuigende ondergrond die u moet voorbehandelen. Is het vocht binnen 5 minuten weg, dan is het een normaal zuigende ondergrond en hoeft u niet voor te behandelen.
TERPENTINE TWEE KEER GEBRUIKEN
Na het schoonmaken van de verfkwasten de vuile terpentine in een fles doen. Doe de fles niet voller dan drie kwart en laat het enkel weken staan. De ‘schone’ terpentine die dan overblijft, kan weer gebruikt worden om gebruikte verfkwasten schoon te maken (deze terpentine is niet geschikt voor het verdunnen van verf).
PIZZASNIJDER VOOR DE VERF
Soms heb je wel eens dat de opgedroogde verf twee houtdelen aan elkaar plakt. Met een mesje lossnijden is dan een mogelijkheid, maar dan loop je het risico het hout te beschadigen. Een pizzasnijder, zo’n wieltje dat ronddraait, is dan een goede oplossing. Ze zijn te koop in de supermarkt.
SCHONE KWASTSTEEL
Wil je de steel van de verfkwast schoonhouden? Plak dan met papierplakband een hoekje van het verfblik af. Daar kun je de steel laten rusten zonder dat er verf aankomt.
RAUWE UI
Smeer voor het schilderen het raam in met een rauw ui, zo kan men makkelijker geknoeide verf verwijderen.
WELKE TIJD KUN JE SCHILDEREN Schilder niet te vroeg of te laat op de dag wacht bijvoorbeeld tot het condensvocht van autoruiten is verdwenen.
AFKRABBEN
Gebruik voor het verwijderen van oude verflagen een verfkrabber en föhn (bij afbranden met een vlam ontstaan giftige ontledingsproducten).
VERF EN MILIEU
Omdat verf schadelijk is voor gezondheid en milieu, moeten de vloeibare restanten als klein chemisch afval (KCA) worden weggedaan.
PLAFOND EN WAND SCHILDEREN Als je een plafond of wand gaat schilderen begin dan aan die kant waar het licht binnenvalt. Zo hou je zicht op het werk, zeker als je een tweede laag aanbrengt.
VERF EN GEZONDHEID Ouderwetse verf die naar oplosmiddelen ruikt, is slecht voor de gezondheid. Beroepsschilders mogen er binnenshuis niet meer mee werken. De effecten op het milieu vallen daarentegen mee. Vluchtige organische stoffen – verdampt oplosmiddel – zijn geen broeikasgas. Ze reageren wel met ozon. Dat draagt bij aan smogvorming en een héél klein beetje aan het broeikaseffect. Verf op waterbasis is niet milieuvriendelijk meer wanneer de kwasten onder de kraan worden uitgespoeld. Alweer zo’n reboundeffect.
VERVEN ONDERBREKEN
Ook als u halverwege een verfklus moet stoppen is het handig om de kwast niet schoon te maken maar om de kwast of roller luchtdicht (in een plastic zak) te verpakken en op een koele plaats te bewaren.
VERF ZONDER VELLEN
Neem een leeg blik of pot, doe een panty over het blik en giet de verf mét het vel door de panty. De verf is nu velvrij en er zitten daardoor geen velrestjesklontjes in uw schilderwerk.
HOUD VERFLAGEN LANGER INTACT
Verf gaat langer mee als u de verflaag jaarlijks met wat water afneemt, controleert op beschadigingen en die bijwerkt. Dit verlengt de levensduur van de verflaag en bespaart verf, verfafval èn tijd.
PLANKEN SCHILDEREN Een handige manier om planken in één keer te schilderen inclusief de kopse kanten. Met spijkertjes in de kopse kanten zet je de plank schuin tegen de muur zonder dat hij de grond of de muur raakt. Ook de achterkant kun je makkelijk schilderen door de plank aan de spijkers om te draaien.
SCHONE KWASTEN Maak kwasten niet schoon, maar bewaar ze in een kwastenpot met rauwe lijnolie. Dat is goed voor de kwasten en beter voor het milieu.
MILIEUVRIENDELIJK ONTVETTEN
Ontvet voor het schilderen met soda of St. Marc. Dat is minder schadelijk dan ammonia. St. Marc kunt u bij de drogist krijgen.
ZINKEN DAKGOOT SCHILDEREN
Zink is een moeilijke ondergrond om te schilderen. Onder invloed van vocht en milieu ontstaat er op het zink een laag welke de kwaliteit van verflagen nadelig beïnvloed. Hier zijn geen passende producten voor.
GOEDE VOORBEREIDING SCHEELT TIJD
De voorbereiding neemt 80% van de tijd in beslag. Neem de tijd voor het afkrabben, ontvetten, schuren, plamuren en weer schuren want anders kost het u een heleboel dure verf en kunt u weer opnieuw beginnen. Het eigenlijke schilderen is het leukste, maar neemt dus maar een fractie van de tijd in.
ZONDER VEL
Wanneer u met een plastic zakje om uw hand, een vuist in de verf steekt en de randen van het zakje om de rand van het blik vouwt, komt er nauwelijks zuurstof bij de verf. Zo bewaart u de verf zonder dat er een vel ontstaat.
VERFBAK SCHOON Schuif een pedaalemmerzak over uw verfbak en doe dan de verf er pas in. Na gebruik trekt u de zak binnenstebuiten en de bak is als nieuw.
ONBEHANDELD HOUT Rond hoeken af voordat u gaat verven. De verf houdt dan beter.
CONTROLEER HECHTING VERF
Snijd in de verflaag met een scherp mes een zgn. andreaskruis. Plak hierover cello tape en druk dit met uw nagel goed vast. Verwijder vervolgens met een ruk het tape. Bij een goede hechting zal er geen verf met de tape meekomen.
SCHILDEREN VAN KUNSTSTOF REGENPIJP
De ondergrond ontvetten, schuren en opnieuw ontvetten. Daarna grondverf voor kunststof aanbrengen en afwerken met hoog- of zijdeglans of met outdoor buitenlak.
AFVALCONTAINTER SCHILDEREN
Sommige kunststoffen zijn qua samenstelling zodanig dat verflagen hierop niet hechten. Deze containers zijn gemaakt van een type kunststof welke niet overschilderbaar is. Ook speciale kunststof hechtprimers bieden hiervoor geen oplossing.